Székelykáposzta, avagy székelygulyás

A székelykáposzta vagy székelygulyás a magyar és a közép-európai konyha egyik sajátos étele.

Székelykáposzta, avagy székelygulyás

Nevével ellentétben nem székely eredetű, a hagyományos erdélyi konyha nem ismeri.
Az étel receptje a legenda szerint Székely József vármegyei főlevéltáros nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a pesti Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek.
A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel.
Petőfi állítólag legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.

DUNASAFE Kft.

2400 Dunaújváros, Bocskai István utca 1 C 3. emelet 3.

+36 70 387 2906

info@teritekujvaros.hu

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési kérések

Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Név
E-mail cím
Tárgy
Üzenet
Elolvastam és elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot