Miben különbözik a hagyományos zsemlemorzsától?
A panko morzsa a keleti gasztronómiából származik. A kínai és a japán konyha juttatta el hozzánk.
A panko titka nem az alapanyagában rejtőzik, hanem a szerkezetében. Amíg a zsemlemorzsa apró szemcsékből áll, addig a panko szemcsemérete a felületét tekintve ennek a többszöröse. Fehér színű, szilánkos állagú, pehelyszerű és könnyű, kissé szárazabb is.
Mindezeknek köszönhetően sütési tulajdonsága is eltér az általunk megszokott morzsáétól. Nedvszívó képessége jóval kevesebb a zsemlemorzsáénál, így sütéskor kevesebb zsiradékot szív magába.
Tehát egy pankoval panírozott rántott csirke kevesebb zsírt tartalmaz, mint a hagyományos rántott csirke, így kevesebb a kalória benne, ennél fogva egészségesebb. Hamarabb odaég, roppanósabb, ezért óvatosabban kell bánni vele, mint a sima morzsával.
Elsősorban tengeri ételekhez és zöldségekhez érdekes, mert semleges íze nem dominál, viszont izgalmas és roppanós állaga marad.
Az pedig csak ráadás, hogy a bundája ropogósabb, felülete borzas, tetszetősebb.